Thaise zijde

Hernieuwde zijdeproductie in Thailand

Het dorp Ban Reng Khai

Het Dorp Ban Reng Khai Het dorp Ban Reng Khai ligt in het noordoostelijk deel van Thailand, dat bekend is onder de naam "Isaan". Vroeger was zijdeweven een manier om het schamele inkomen uit de landbouw aan te vullen. De kennis en vaardigheid om de zijdedraad te maken en daar stof van te weven is een ambacht dat van generatie op generatie werd doorgegeven. Maar de economische realiteit en gebrek aan lokale werkgelegenheid dwongen de jongere dorpelingen om elders werk te zoeken; meestal in Bangkok als ongeschoolde arbeiders. Dit zich herhalende proces leidde in het dorp allengs tot het verlies van de vaardigheid om zijde te weven. De dorpelingen overleefden op het geld dat de afwezige jongeren naar huis stuurden..

Unieke kwaliteit in Zijde

De kennis en kunde om de zijdedraad te maken en er stof van te weven werd van generatie op generatie doorgegeven. De droge aarde van het noordoostelijk deel van Thailand is uitermate geschikt voor het telen van de moerbeiboom. Zijderupsen vinden de bladeren van moerbeibomen heerlijk. Zij maken er de sterke Sen-Hua en Sen-Lue zijdedraad van die noodzakelijk is voor de duurzaamheid en kwaliteit van de zijde stoffen die geproduceerd worden door de ambachtslieden van Ban Reng Khai.

Léa Silk

Mw. Lea Laarakker Dingjan, een Nederlandse kunstenares en textielspecialist, (h)erkende in 1985 zowel de nog aanwezige vaardigheid van de dorpelingen om zijde te weven, als een commercieel potentieel voor zijde van hoge kwaliteit. Zij wijdde zich aan het bijeenbrengen van de nodige fondsen die het mogelijk maakten dat de dorpelingen hun ambacht nieuw leven inbliezen . Vervolgens wist ze nieuwe markten en directe verkoopkanalen te vinden voor de zijde, in Thailand en daarbuiten. De uitstekende kwaliteitszijde uit Ban Reng Khai, gecombineerd met de ontwerpen van Mw. Lea, in kleding en accessoires, worden op de markt gebracht onder de naam Léa Silk. Deze organisatie is feitelijk een non-profit onderneming die een enorme variatie aan handgemaakte zijdestoffen en andere zijdeproducten aan de man brengt. Momenteel te vinden op Lea's Nederlandse adres; E.H. Woltersweg 23, 9831 TG Aduard (tel.: +31 (0)50 3131766, bellen voor afspraak.)
De Thaise locatie vindt u makkelijk op deze kaart .


 back to top 

h_1.jpg


back to top